Wat is de opzegtermijn arbeidsovereenkomst? | Jurist voor Arbeidsrecht

Een arbeidsovereenkomst opzeggen

Als u een arbeidsovereenkomst op wilt zeggen, of hij wordt opgezegd, dan heeft u te maken met een opzegtermijn. Een opzegtermijn is vastgelegd in uw arbeidsovereenkomst.
In uw arbeidscontract staat allereerst een proeftijd. Een proeftijd is een proefperiode, vaak is dit één of twee maanden, dat ligt aan de duur van het arbeidsovereenkomst.

Een opzegtermijn is net zo lang als een proeftijd. Als u bijvoorbeeld twee maanden proeftijd heeft, dan heeft u ook twee maanden opzegtermijn.

Opzegtermijn in gang zetten

Als u ontslag wilt nemen bij uw huidige functie, dan dient u een (korte) ontslagbrief te schrijven. Vanaf het moment dat de ontslagbrief bij uw werkgever terecht gekomen is, gaat uw opzegtermijn in. Een opzegtermijn in uw arbeidsovereenkomst is in het leven geroepen om het bedrijf wat ademruimte te geven als u besluit om weg te gaan. Het bedrijf heeft tijdens uw opzegtermijn tijd om een vervanger te zoeken en om deze te laten inwerken. Dat is de reden dat er een opzegtermijn in uw arbeidsovereenkomst staat. U moet uw gehele opzegtermijn uitwerken, tenzij u anders overeen kan komen met uw werkgever.

Recht op vakantie dagen

Let op: In uw arbeidsovereenkomst staat ook het aantal vakantiedagen waar u recht op heeft per jaar. Als u nog vakantiedagen over heeft, dan mag u deze van uw opzegtermijn aftrekken. Uw werkgever is verplicht om hierin mee te gaan. U mag de vakantiedagen natuurlijk ook uit laten betalen, hoewel dit belastingtechnisch voor u een stuk minder aantrekkelijk is.

Stel uw vraag

Heeft u een juridische vraag voor een specialist? Stel uw vraag kosteloos aan een jurist van Omnius Juristen.
Bel 088 - 629 00 72 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01