Gouden handdruk | Jurist voor Arbeidsrecht

Wat is een gouden handdruk?

Een gouden handdruk wordt in de volksmond ook vaak een oprotpremie genoemd. Dit klinkt nogal cru kunt u wellicht denken, maar eigenlijk is het ook niet meer dan een premie die u krijgt om op te rotten.
Een gouden handdruk komt erg veel voor in het bedrijfsleven. Mensen die bij een bedrijf werken en een vast contract hebben, kunnen moeilijk hun ontslag krijgen. Als een bedrijf, om wat voor reden dan ook, toch iemand wil ontslaan, dan kan men een gouden handdruk aanbieden.

Arbeidsovereenkomst ontbinden

Je moet je bij een gouden handdruk voorstellen dat je een geldbedrag aangeboden krijgt (bijvoorbeeld een aantal maandsalarissen), als je ermee akkoord gaat dat je arbeidsovereenkomst ontbonden wordt. In sommige gevallen is dit interessant, in andere gevallen helemaal niet.

Wanneer krijg ik een gouden handdruk?

Ook als u jaren bij een bedrijf heeft gewerkt en u gaat uiteindelijk met pensioen, dan kan u een gouden handdruk krijgen. In dit geval is het gewoon een extra beloning voor al uw jaren inzet en harde werken. Het is dan een gift en hier staat niets tegenover.

Er zijn regels gebonden aan een gouden handdruk. Er is een simpel trucje voor. Als u bijvoorbeeld al zes jaar een vast contract heeft, dan dient u een gouden handdruk te krijgen van zes maanden. Als u al tien jaar een vast contract heeft, dan dient u een gouden handdruk te krijgen van tien maanden.
Vaak proberen bedrijven om u op een andere manier 'eruit te werken' als ze echt van uw af willen. Een gouden handdruk kost immers flink wat.

Stel uw vraag

Heeft u een juridische vraag voor een specialist? Stel uw vraag kosteloos aan een jurist van Omnius Juristen.
Bel 088 - 629 00 72 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01