De ontslagvergoeding | Jurist voor Arbeidsrecht

Ontslag: ontslagvergoeding

Ontslagen worden heeft meestal nogal enorme consequenties voor de werknemer. Iemand kan meestal in ieder geval (tijdelijk) zonder werk te zitten. Tijdens die tijd kan een werknemer een ww uitkering krijgen, maar dit is minder dan het loon wat hij of zij normaal gesproken kreeg.

Als het tegen zit, zeker in deze economisch gezien slechte tijden, dan kan het ook zomaar het geval zijn dat je een hele lange periode zonder werk zit. Of dat je ineens werk moet gaan doen wat eigenlijk niet bij je past of onder je niveau is.

Ontslagvergoeding, als pleister voor de spreekwoordelijke wond

Een ontslagvergoeding is eigenlijk niets anders als een kleine compensatie van het leed wat iemand op loopt als hij of zij wordt ontslagen. Door een ontslagvergoeding kun je bijvoorbeeld alsnog met het geld samen van de ww uitkering toch nog enigszins een maandelijks inkomen krijgen wat in de buurt kwam van je oude vertrouwde inkomen.

Werknemer en werkgever: er samen wel of niet uitkomen

Een ontslagvergoeding kan op 2 manieren plaats vinden:

  • werknemer en werkgever komen er samen uit en spreken een vergoeding af
  • werknemer en werkgever komen samen niet over het ontslag uit en de kantonrechter beslist of er wel of geen ontslagvergoeding moet worden uitgekeerd bij ontslag.

Je kunt dus ontslagen worden met wederzijds goedvinden. Hierin kunnen afspraken worden gemaakt over het ontslag en dus ook over een eventuele ontslagvergoeding. Als werknemer en werkgever het niet eens zijn over het ontslag dan zal een kantonrechter een oordeel vellen over het ontslag. Of het ontslag wel of niet terecht is en of de werkgever een ontslagvergoeding moet uitkeren aan de werknemer als de werkgever het ontslag doorzet.

Stel uw vraag

Heeft u een juridische vraag voor een specialist? Stel uw vraag kosteloos aan een jurist van Omnius Juristen.
Bel 088 - 629 00 72 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01