Het arbeidsrecht in het algemeen | Jurist voor Arbeidsrecht

Wat is arbeidsrecht?

Arbeidsrecht is alles wat er wettelijk vast is gelegd rondom arbeidscontracten, maar ook alles omtrent het ontslag. Over het algemeen is arbeidsrecht dus bijvoorbeeld:

  • de wettelijke termijnen voor proeftijd,
  • verlengingen,
  • opzegtermijnen,
  • lonen,
  • arbeidsvoorwaarden
  • ontslagrecht
  • ontslagvergoedingen
  • enzovoort.

Het is belangrijk dat er arbeidsrecht is vast gesteld in Nederland. Dit is niet alleen veilig en zeker voor een werknemer, maar ook voor een werkgever. Op deze manier weet je beide waar je aan toe bent, wat wel en niet mag enzovoort.

Algemeen arbeidsrecht uitgelegd

Als een werknemer en een werkgever in zee gaan, wordt er een contract gemaakt. De werknemer verricht diensten in opdracht van een werkgever en ontvangt hiervoor loon. Hoeveel een werknemer krijgt, wordt in overleg met de werkgever bepaald. In het arbeidsrecht is echter wel een minimum loon vast gesteld. Dit minimumloon is leeftijdsgebonden en veranderd jaarlijks door bijvoorbeeld inflatie.

Verder heeft arbeidsrecht te maken met een opzegtermijn en een proeftijd. Als je bij een werkgever in dienst komt heb je eerst een proeftijd van één of twee maanden. Tijdens de proeftijd mogen werkgever en werknemer volgens het arbeidsrecht op ieder moment een punt achter het contract zetten, zonder opgave van reden. Een opzegtermijn mag in acht worden genomen door de werknemer volgens het algemeen arbeidsrecht. Soms is dit een gewone maand, soms een kalendermaand (het kan ook twee maanden of twee kalendermaanden zijn). Dit is de periode die een werknemer moet blijven werken na het indienen van zijn of haar ontslag. Volgens het algemeen arbeidsrecht is dit verplicht, omdat een werkgever dan tijd heeft om een vervanger te zoeken.

Stel uw vraag

Heeft u een juridische vraag voor een specialist? Stel uw vraag kosteloos aan een jurist van Omnius Juristen.
Bel 088 - 629 00 72 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01